05 October 2021

လူတိုင်းရှောင်လွှဲလို့ မရနိုင်သော သဘာဝဖြစ်စဥ်

အရိုးပွခြင်း

    အရိုးဟာသိပ်သည်းဆရှိပြီး calcium,phosphate တွေနဲ့အုံထားတဲ့ Protein ဓာတ်ကြီး ဖြစ်တယ်။ အရိုးပွ​ခြင်းဟာအသက်ကြီးလာရင် ဖြစ်လေ့ဖြစ်ထရှိတဲ့ သဘာဝဖြစ်စဥ်ဖြစ်တာကြောင့် ဘယ်သူမှ ရှောင်လွှဲလို့ မရနိုင်ပါဘူး။

အရိုးပွခြင်းဖြစ်ပေါ်ရသောအကြောင်း

    အရိုးဟာနေ့စဥ်ဖြိုခွဲခြင်းခံရတယ်။ နေ့စဥ်အသစ်ဖြစ်ပေါ်တယ်။ နေ့စဥ်အသစ်ပြန်ဖြစ်ခြင်းဟာ ငယ်ရွယ်စဥ်မှာမသိသာပေမယ့် အသက်ကြီးလာတဲ့အခါ အသစ်ဖြစ်ပေါ်လာမှု နှေးလာတဲ့အတွက်ကြောင့် bone loss ကပိုများလာပြီး bone density လို့ခေါ်တဲ့ အရိုးရဲ့သိပ်သည်းဆကျလာရခြင်းကြောင့် အရိုးပွခြင်း၊ အရိုးပါးခြင်းများ ဖြစ်ပေါ်လာရပါတယ်။

ဘယ်အရိုးတွေမှာ အဖြစ်အများဆုံးလဲ

  • တင်ပဆုံရိုး
  • လက်ကောက်ဝတ်ရိုး
  • ခါးဆစ်ရိုးတွေမှာ အခြားသော အရိုးတွေထက် အရိုးပွခြင်းကို ပိုခံစားရတယ်။

ဘယ်လို လူတွေမှာ ပိုဖြစ်လဲ

  • သွေးဆုံးချိန်စောသူများ (မျိုးရိုးကြောင့် သို့မဟုတ် အခြားအကြောင်းများ)။
  • သားအိမ်နှင့် သားဥအိမ်ထုတ်ထားသော အမျိုးသမီးများ။
  • မိသားစုထဲက အမျိုးသမီးများတွင် အရိုးပါး ၊အရိုးပွရောဂါ မျိုးရိုးရှိသူများ။
  • အာဟာရချို့တဲ့သူများ (အထူးသဖြင့် calcium, Vitamin-D နှင့် protein ဓာတ်ပါသောအစာတွေကောင်း ကောင်းမစားသူများ)။
  • လေ့ကျင့်ခန်းမလုပ်သူများ၊ ကိုယ်လက်လှုပ်ရှားမှုနည်းသူများ၊ အထိုင်များသူများ။
  • ဆန့်ကျင်ဘက်အနေဖြင့် လေ့ကျင့်ခန်းအပြင်း အထန်လုပ်သူများ။
  • အလွန်အမင်း အစားလျော့စားသူများ။
  • အကြောင်းတစ်ခုခုကြောင့် ကာလရှည် ရာသီမလာသူများ။
  • Steroid ဆေးဝါးများကို ကာလ ရှည်ကြာ သုံးစွဲသူများ။
  • ဆေးလိပ်နှင့် အရက်သောက်သူများ။
  • အရိုးသိပ်သည်းဆကို ထိန်းပေးသော ( Pituitary hormone,thyroid hormone,parathyroid hormone, estrogen hormone ) ကဲ့သို့သော hormone များပြောင်းလဲခြင်း။
  • ကျောက်ကပ်ရောဂါရှိသူများ (Vit‌amin-D က ကျောက်ကပ်ထဲကိုရောက်မှ အရိုးကိုမာစေတဲ့ ဓာတ်ဖြစ်သွားတာကြောင့် ကျောက်ကပ်လုပ်ငန်းများ ကျသွားတဲ့အခါ အရိုးပွခြင်းကိုဖြစ်စေပါတယ်)။
  • အူလမ်းကြောင်းဆိုင်ရာရောဂါရှိသူများ( Coeliac disease,Crohn's disease ကဲ့သို့ အူပိုင်းဆိုင်ရာ စုပ်ယူမှု အားနည်းသော ရောဂါများ)။
  • မွေးစမှ စပြီး generation ကြောင့်ဖြစ်သော အရိုးပွခြင်း။
  • ငယ်စဥ်ထဲက Vitamin-D ဓာတ်အားနည်းလို့ဖြစ်တဲ့ Ricket ရောဂါ စသည်တို့မှာ အရိုးပွခြင်း ပိုဖြစ်တတ်ပါတယ်။

အရိုးပွခြင်းရဲ့ လက္ခဏာတွေက ဘာတွေလဲ

    အရိုးပွခြင်းဟာဖြစ်စတွင် သိပ်မသိသာသော်လည်း အချိန်ကြာလာတဲ့အခါ အောက်ပါလက္ခဏာရပ်များကို တွေ့ရပါတယ်။
  • ကျောရိုးများ ပြားသွားခြင်း၊ ကျိုးခြင်းကြောင့် ခါးနာခြင်း။
  • အရပ်တိုလာခြင်း၊ ခါးကုန်းလာခြင်း။
  • လှုပ်ရှားမှုပုံစံတို့မှားယွင်းခြင်း။
  • အရိုးများဟာ အမှတ်မထင်ဘဲ ကျိုးလွယ်ခြင်းတို့ တွေ့ရတတ်ပါတယ်။

ဘယ်လို စစ်ဆေး သိရှိနိုင်မလဲ

  • Bone density စစ်ဆေးခြင်း။
  • X ray ရိုက်ခြင်း။
  • ရောဂါအခြေအနေအကြောင်း မေးမြန်းခြင်း နှင့် စမ်းသပ်ခြင်းများ ပြုလုပ်နိုင်ပါတယ်။

အရိုးပွခြင်းကို အတတ်နိုင်ဆုံး ဘယ်လို ကာကွယ်ကြမလဲ

  • အရိုးပွခြင်းကို ကာကွယ်ရန် အသက်ငယ်စဥ်မှစပြီး နည်းမှန်လမ်းမှန် စားသောက်ပါ။
  • အသားဓာတ်နှင့် Calcium, Vit D ပါဝင်သော အစာတို့ကို များများစားပါ။
  • တစ်နေ့တာ အတွက် အသက်အရွယ်အလိုက် လိုအပ်သော ပျမ်းမျှ Calcium ပမာဏ
    • 1yr-3yrs >>>>>>>>>>>> 500mg
    • 4yrs-8yrs>>>>>>>>>>> 700mg
    • 9yrs-11yrs>>>>>>>>>>1000mg
    • 12yrs-18yrs>>>>>>>>>1300mg
    • 19yrs +>>>>>>>>>>>>>1000mg
    • 50yrs+ >>>>>>>>>>>>>1300mg
    • 70yrs+>>>>>>>>>>>>>1300mg
    • Pragnant>>>>>>>>>>>1000mg
    • Breast Feeding>>>>>>1300mg

ဆောင်ရန်

  • နို့နှင့် နို့ထွက်ပစ္စည်း၊ ဒိန်ချဥ်၊ cheese
  • ပဲနို့၊ ပဲပုပ်၊ ပဲပိစပ်၊ တို့ဟူး၊ ပဲအမျိုးမျိုး
  • အရိုးပါစားလို့ရသော ငါးကလေးများ
  • အစေ့အဆံများ
  • ငါးအသည်းဆီ(cod liver oil)
  • Salmon ငါး
  • ဆာဒင်းငါး
  • ဟယ်ရင်း ငါး
  • မာဂျရင်း
  • ကြက်ဥအနှစ်
  • အစိမ်းရောင်ရှိသော အသီးအနှံများ

ရှောင်ရန်

  • ကော်ဖီ၊ လက်ဖက်ရည်ကဲ့သို့ caffeine ဓာတ်များကို အများကြီးမသောက်သုံးရပါ။
  • ဆေးလိပ် ၊ဆေးလိပ်မီးခိုးငွေ့။
  • အရက်၊ ဘီယာ အလွန်အကျွံသောက်ခြင်း။
  • Vitamin-D ကောင်းကောင်းရစေရန် နံနက် ၈နာရီမှ ၁၀နာရီအတွင်း နေရောင်ခြည်ကို ၁၅မိနစ်ခံယူပါ။
  • အရိုး နှင့် အရိုးဘေးမှာရှိသော ကြွက်သားများပိုမိုခိုင်မာလာစေရန် လေ့ကျင့်ခန်းပြုလုပ်ခြင်း၊လမ်းလျှောက်ခြင်း တို့ကို နေ့စဥ်ပြုလုပ်ပေးပါ။

04 October 2021

ဆားနင်းခြင်းနှင့် ဆားရေနွေးစိမ်ခြင်းဖြင့် ကျန်းမာရေးအတွက် ဘာတွေ အထောက်အကူဖြစ်စေလဲ

ဆားနင်းခြင်းနှင့် ဆားရေနွေးစိမ်ခြင်းဖြင့် ကျန်းမာရေးအတွက် ဘာ​တွေအထောက်အကူဖြစ်စေလဲ

ရရှိနိုင်သောအကျိုးကျေးဇူးမျာ

  • မလိုအပ်သော အပူအောင်းနေသော အခိုးအငွေ့များ ခြေဖဝါးမှတဆင့် ထွက်သွားနိုင်ခြင်း။
  • ကျောက်ကပ်တွင် အပူခိုခြင်းမှကာကွယ်၍ ဆီးလမ်းကြောင်းကို အကျိုးပြုခြင်း။
  • ကြာကြာနင်းလျှင် ခါးမှအပူများဆင်းသဖြင့် ခါးနာသက်သာစေခြင်း။
  • အထိုင်များသူ ကားမောင်းများသူများအတွက် အညောင်းရောဂါ၊ အကြောပိတ်၊ အကြောတင်းခြင်းများမှကာကွယ်နိုင်ခြင်း။
  • မျက်စိအာရုံစိုက်ရသူများ၊ မျက်မှန်တပ်ရသူများအတွက် မျက်စိကြည်စေပြီး စွဲမြဲလုပ်လျှင် မျက်စိဒီဂရီကျပြီး မျက်မှန်လွတ်စေနိုင်ခြင်း။
  • ဆံပင်ကျွတ်သူများ၊ ဆံပင်ပါးသူများ ဆံပင်နှစ်ခွကွဲခြင်းများ သက်သာစေခြင်း။
  • ခေါင်းကိုက်၊ မျက်ရိုးကိုက်၊ မျက်ရည်ကျသူများ၊ မျက်ရည်လမ်းကြောင်းပိတ်သူများအတွက်လည်း အကျိုးရှိစေနိုင်ခြင်း။
  • သားအိမ်လမ်းကြောင်းပိတ်၍ သားသမီးမရသူများ သားသမီးရစေနိုင်ခြင်း။
  • အမျိုးသားဆီးကျိတ်ရောဂါရှိသူများ ဆီးကျိတ်ကြီးခြင်းမှ ကာကွယ်နိုင်ခြင်းစသော အကျိုးကျေးဇူးများကို ရ ရှိနိုင်ပါတယ်။



နည်းလမ်း -၁

  • ရေမချိုးမီ ၁နာရီ အလို (သို့) ညအိပ်ရာမဝင်မီ အချိန်တို့တွင်ပြုလုပ်ပေးပါ။
  • ဆားမနင်းခင် ခြေထောက်ကို ပေါင်ရင်းမှစပြီး ရေလောင်းဆေးပါ။
  • ပြီးလျှင်ခြောက်အောင်သုတ်ပါ။
  • ဆား၂ ပိဿာ ခန့်ဆံ့သော ဇလုံကြီးထဲတွင် ထည့်ပြီးနင်းပါ။
  • နာရီဝက်လောက် ဆက်တိုက်နင်းပါက ခြေထောက်က ချွေးများထွက်လာတာကို တွေ့ရပါမယ်။
  • ၃၀မိနစ်မှ ၁နာရီအတွင်း မိမိအားရအောင် နင်းပြီးလျှင်ခြေထောက်ကို ပုဝါဖြင့် ပွတ်ချပြီး ဆားတွေပြောင်အောင်သုတ်ပါ။
  • ခြေထောက်ကို လုံးဝ (လုံးဝ) ရေအေးပြန်မဆေးရပါ။

နည်းလမ်း -၂

  • ဆား ၅၀သားခန့်ကို ရေနွေးတွင် ထည့်ပြီးရေနွေးကို မိမိခံနိုင်ရည်ရှိသလောက် အပူချိန်မှ ၁၅မိနစ်ခန့် (သို့မဟုတ်) ရေအေးသွားသည်အထိ ခြေထောက်ကို ခြေကျင်းဝတ်ထိ မြုပ်အောင်စိမ်ပေးပါ။
  • ပြီးလျှင် တဘက်ဖြင့် ပြောင်အောင်သုတ်ပေးပါ။ သို့မဟုတ်ပါက ဒူးအောက်ကနေ ရေခပ်နွေးနွေးနဲ့လောင်းပြီး ဆေးပေးပါ။
  • ထို့နောက် ရေခြောက်အောင်သုတ်ပါ။
  • ခန္ဓာကိုယ်မှာ ချွေးများထွက်လာပြီး ညောင်းညာကိုက်ခဲခြင်းများ ပေါ့သွားစေပါတယ်။ နှစ်ခြိုက်စွာ အိပ်ပျော်စေပါတယ်။ အပူလည်းတော်တော် ထွက်ပါတယ်။

သတိပြုရန်

  • ခြေထောက်ကို ဆားနင်းခြင်း၊ ဆားဖြင့်ပွတ်ခြင်း၊ ဆားရေနွေးစိမ်ခြင်းတို့ပြုလုပ်ပြီးပါက တကိုယ်လုံး အပူများထွက်နေပါသဖြင့် ၁နာရီအတွင်း ခြေထောက်များကို ရေအေးဖြင့်ဆေးကြောခြင်း၊ ရေအေးထိခြင်း၊ ရေအေးသောက်ခြင်းများ မပြုလုပ်ရပါ။
  • အဲကွန်း၊ ပန်ကာဖွင့်ထားသော အခန်းတို့တွင် နေထိုင်ခြင်း မပြုရပါ။

မှတ်ချက် ။ မိုးအုံ့သော၊ နေရောင်မမြင်ရသောနေ့များတွင် မပြုလုပ်သင့်ပါ။

#ဝင့်ဝါအောင်တိုင်းရင်းဆေးဝါးထုတ်လုပ်ရေး
#နာကျင်ကိုက်ခဲဝေဒနာများကင်းဝေးအောင်ဝင့်ဝါအောင်ကိုဆောင်

01 October 2021

ပျားရည်၏ အကျိုးကျေးဇူးများ

ပျားရည်၏ အကျိုးကျေးဇူးများ


  • ပျားရည်သည် အနာတွေကို အသားနုတက်စေပြီး ပိုးသေစေသော အာနိသင်ရှိပါတယ်။
  • အပူလောင်နာ၊ ထိခိုက်ရှနာတွေကို သက်သာစေပါတယ်။
  • ဝမ်းလျောပြီးစလူနာတွေမှာ ပျားရည်တိုက်ပေးခြင်းဖြင့် ဆုံးရှုံးသွားတဲ့ရေဓာတ်နဲ့  potassium ဓာတ်တို့ ပြန်လည် ဖြည့်တင်းပေးပါတယ်။
  • အစာအိမ် အချဥ်ပြန်ခြင်းကို သက်သာစေပါတယ်။
  • အအေးမိခြင်း၊ ချောင်းဆိုးခြင်းတို့ကို သက်သာစေပါတယ်။
  • ပိုပြီး ကျန်းမာစေရန် သကြားအစား ပျားရည်ကို အစားအစာတွေမှာထည့်ပြီး အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။
  • ပျားရည်ကို ရှောက်ရည် ရေနွေးတို့ဖြင့် အစာမစားမှီသောက်ပေးပါက ကယ်လိုရီ လျော့ချပေးပါတယ်။

 


အာယုဗ္ဗေဒ ဆေးပညာအရ -


  • စိတ်ဖိစီးခြင်း။
  • အားနည်းခြင်း။
  • အိပ်မပျော်ခြင်း။
  • အမြင်အာရုံ ဆိုင်ရာ လက္ခဏာများ။
  • ခံတွင်းအနံ့နံခြင်း။
  • ချောင်းဆိုးခြင်း။
  • ကြို့ထိုးခြင်း။
  • အစာအိမ်အနာဖြစ်ခြင်း။
  • ဝမ်းလျောခြင်း။
  • ဝမ်းကိုက်ခြင်း။
  • အော့အန်ခြင်း။
  • အဝလွန်ခြင်း။
  • အသည်းရောင်အသားဝါ။
  • နှင်းခူနာ။
  • အဆစ်ရောင်ခြင်း။
  • အရွယ်တင်နုပျိုစေခြင်း။
  • သွေးတိုး ကျစေခြင်း။
  • အရက်အလွန်အကျွံသောက်ပြီးနောက် မအီမသာဖြစ်ခြင်း စသည်တို့ကိုသက်သာစေသည့် အကျိုးကျေးဇူးများစွာကို ရရှိနိုင်ပါတယ်။

 

သောက်သုံးရန်ပမာဏ


  • အမျိုးသမီး - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၂ဇွန်း
  • အမျိုးသား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၃ဇွန်း

ရေအေးဖြင့် သောက်သုံး နိုင်ပါသည်။

 

မှတ်ချက် ။ ။ ၁နှစ်အောက် ကလေးငယ်များ သောက်သုံးရန် မသင့်တော်ပါ။

#ဝင့်ဝါအောင်တိုင်းရင်းဆေးဝါးထုတ်လုပ်ရေး

#ကျန်းမာခြင်းသည်လာဘ်တစ်ပါးဝင့်ဝါအောင်ကိုဆောင်လို့ထား

#ပျားရည်

 

30 September 2021

ဆေးဖက်ဝင် ချင်း(ဂျင်း)၏ အကျိုးကျေးဇူးများ

ဆေးဖက်ဝင် ချင်း(ဂျင်း)၏ အကျိုးကျေးဇူးများ


  • အရွယ်တင် နုပျိုစေခြင်း။
  • စိတ်ဖိစီးမှုမှကာကွယ်ပေးခြင်း။
  • Cholesterol ကို လျော့ကျစေခြင်းကြောင့် နှလုံးရောဂါဖြစ်ခြင်း၊ လေဖြတ်ခြင်းတို့မှ ကာကွယ်ပေးခြင်း။
  • သွေးတိုးရောဂါများအတွက် အထောက်အကူဖြစ်ခြင်း။
  • ဆီးချိုရောဂါအတွက် လိုအပ်သော အင်ဆူလင်( insulin) ဓာတ်ကို ပုံမှန်ထုတ်ပေးခြင်း။
  • အစာအိမ်နှင့် အူလမ်းကြောင်းဆိုင်ရာ ရောဂါများအတွက် အကျိုးပြုခြင်း။
  • အအေးမိခြင်းနှင့် အဆုတ်ရောဂါများကို သက်သာစေခြင်း။
  • အရောင်ကျစေခြင်း။
  • နာကျင်ခြင်း နှင့် ခေါင်းကိုက်ခြင်းတို့ကို သက်သာစေခြင်း။
  • မူးဝေခြင်းကို သက်သာစေခြင်း။ (eg -ကျီးပေါင်းကြောင့် မူးဝေခြင်း၊ကားမူးခြင်း၊ ကိုယ်ဝန်တည်စ ပျို့အန်ပြီးမူးဝေခြင်းစသည်တို့တွင် ချင်းကို အနည်းငယ်ဝါးစားပေးပါ။)
  • အမျိုးသမီးများ ဓမ္မတာလာချိန်တွင် ကိုက်ခဲခြင်းများကို သက်သာစေခြင်း။
  • လေ့လာတွေ့ရှိချက်များအရ ကင်ဆာရောဂါကို တိုက်ဖျက်နိုင်ခြင်းစသည့် အကျိုးကျေးဇူးများစွာကို ရရှိနိုင်ပါသည်။

 


အသုံးပြုပုံ


  • ချင်းကို အမှုန့်ဖြစ်စေ၊ ချင်း အတက်ဖြစ်စေ၊ ချင်းပြုတ်ရည်ဖြစ်စေ၊ သတ္တုရည်ဖြစ်စေ သောက်သုံးနိုင်ပါသည်။

 

အသုံးပြုသင့်သောပမာဏ


  • ချင်းကို တစ်နေ့လျှင် ( ၄ဂရမ် အထက် ) မသုံးစွဲသင့်ပါ။

 

သတိပြုရန်


ချင်းကို နေ့စဥ် အလွန်အကျွံ စားသုံးပါက -

  • သွေးထွက်လွန်ခြင်းကို အားပေးခြင်း။
  • ဝမ်းဗိုက်မအီမသာဖြစ်ခြင်း။
  • နှလုံးခုန်နှုန်း ပုံမှန်မဟုတ်ခြင်း။
  • ရင်ပူခြင်း။
  • စိတ်ကျရောဂါဖြစ်ခြင်း။
  • အရေပြားဆိုင်ရာ ရောဂါဖြစ်ခြင်း။
  • ဝမ်းလျောခြင်း။
  • လည်ချောင်း ယားယံခြင်းများ ဖြစ်တတ်ပါသည်။

 

မှတ်ချက်။ ။ သုံးတတ်လျှင်ဆေး မသုံးတတ်လျှင်ဘေး ဖြစ်တတ်သောကြောင့် နေ့စဥ်အလွန်အကျွံ သီးသန့်စားသုံးခြင်းများကို သတိပြုရှောင်ရှားသင့်ပါသည်။

#ဝင့်ဝါအောင်တိုင်းရင်းဆေးဝါးထုတ်လုပ်ရေး

#ကျန်းမာခြင်းသည်လာဘ်တစ်ပါးဝင့်ဝါအောင်ကိုဆောင်လို့ထား

#ကိုယ်စိတ်နှစ်ဖြာကျန်းမာချမ်းသာကြပါစေ

#ဂျင်း